tisdag 24 maj 2011

SAMI - en nystart?

I tisdags var det årsstämma i SAMI - föreningen som samlar in och betalar ut pengar till artister och musiker när deras musik spelas offentligt. Många medlemmar var upprörda över att majoriteten i styrelsen bestående av representanter för SYMF och Teaterförbundet drivit igenom en förlikning med den förre VD:n Hans Lindström som innebar att man avstod från ett skadeståndskrav på 27 MKR. Hans Lindström avstod å sin sida från sina krav på 6 MKR för utebliven fallskärm. Musikerförbundets representanter i styrelsen hade reserverat sig mot beslutet om förlikning. ( I SAMI:s styrelse finns 11 ledamöter varav 4 från Musikerförbundet, 4 från SYMF och 3 från Teaterförbundet). Samtliga 4 ledamöter från SYMF och 2 från Teaterförbundet beviljades inte ansvarsfrihet av stämman. Bland dessa ordförande i SYMF, Bo Olsson, och Teaterförbundets direktör, Jaan Kolk. Stämman ajournerades och kommer att fortsätta den 31/5 då en ny styrelse skall väljas.

Jag satt i SAMI:s styrelse 2006 och upptäckte att den förre VD:n (som fick sparken 2006) hade gått bakom ryggen på styrelsen och ingått omfattande avtal för föreningens räkning på cirka 300 MKR. Min upprörda reaktion som innebar att jag ansåg att man borde utreda VD:s förehavande och ge honom sparken fick stöd av Musikerförbundet men ignorerades fullständigt av TF:s och SYMF:s ledamöter till min stora förvåning och bestörtning. Jag var naiv nog att tro att rätt ska vara rätt och fel skall vara fel och insåg inte att i "politikens" värld verkar det helt sakna betydelse. Teaterförbundets ordförande Tomas Bolme, som då var ordförande i SAMI, hade bestämt sig för att skydda förre VD:n och övriga representanter i TF skyddade i sin tur sin ordförande med stöd av SYMF:s representanter. Men stenen hade satts i rullning och när personalen till slut började läcka information om att den tidigare VD:n hade skott sig själv tvingades man från TF och SYMF:s sida göra en kovändning och sparka VD:n.

När nu samma styrelsemajoritet, bestående av representanter från SYMF och TF,  som en blixt från klar himmel i december i fjol, beslutade sig att förlikas med den förre VD:n som man processat mot i fyra års tid, var det många med mig som förvånades och reaktioner av bestörtning från många musiker strömmade in på mail och telefon. När det även framkommit att styrelsen beslut att förlikas sannolikt även saknat lagstöd har det inte gjort saken bättre vad gäller förtroendet för styrelsen och organisationen som sådan.

SAMI behöver en nystart! Musikerförbundets ordförande, tillika SAMI:s ordförande Jan Granvik har föreslagit att en sanningskommission skall tillsättas för att vända på alla stenar och kunna redogöra för medlemmarna i organisationen vad som egentligen hänt och vilka som bar ansvar. En omfattande åtgärd kan tyckas men sannolikt nödvändig, efter alla turer som varit, för att återupprätta förtroendet för organisationen.

Vill du läsa en utförlig artikel om SAMI-härvan kan jag tipsa om http://magasinetfilter.se/magasin/filter-19-11/stjarnsmallen.aspx

Bli inte chockad när du läser. Det kan visserligen vara svårt att tro att vissa av detaljerna är riktiga, men ibland överträffar verkligheten fantasin - tragiskt nog i detta fall.