måndag 20 juni 2011

Dansbandsturbulens - del 2

Med tanke på de "vågor" som uppstått sedan jag gjorde senaste inlägget finns det anledning att följa upp angående turbulensen för dansband och artister på havet.

Vad som för mig var obekant i sammanhanget var att ett stort antal artister och dansband tidigare lämnat in en petition till Viking Line i en protest mot NAMNKAB d v s man tänkte inte uppträda på Viking Lines båtar så länge som NAMNKAB var bokare. Detta bl a med anledning av att företrädare för NAMNKAB tidigare varit inblandad i ett par konkurser där artister/dansband ansett sig blivit ekonomiskt drabbade. (se nedanstående länkar)

http://www.nt.se/soderkoping/artikel.aspx?articleid=6893986
http://rasmusonline.blogspot.com/2011/03/dagens-artikel-i-alandstidningen.html
http://www.sjofart.ax/sv/nyheter/trippeltrubbel_for_provat_viking/388

Det i sammanhanget något ironiska kan man tycka, är att eftersom Viking Line tycks ha hörsammat artistprotesten mot NAMNKAB och avbrutit samarbetet i förtid, så har det olyckligtvis medfört att ett annat "gäng" med artister och band ansett sig förfördelade i andra ändan eftersom de inte får de spelningar som de blivit anser sig ha blivit lovade under hösten 2011.

Den juridiska "sjögången" i den här saken är inte heller så självklart enkel att hantera som det kan tyckas. De artister/band som vill reagera mot uteblivna spelningar kan nämligen bara vända sig mot bolaget som har bokat dem, d v s NAMNKAB. Om NAMNKAB får anspråk på sig från artister så får de i sin tur rikta anspråk mot Viking Line om man anser att något fel begåtts från deras sida. (Det skall tilläggas att Viking Line har låtit meddela att man inte anser sig ha gjort något fel i saken).  I vissa fall kan det ju även finnas ytterligare en mellanman, exempelvis ett dansbandsbolag eller artistbolag som engagerat enskilda musiker för de "uteblivna" spelningarna. Detta gör det än mer "känsligt" då den enskilde musikern har att vända sig mot bolaget som i sin tur har att vända sig mot NAMNKAB.
Katten på råttan...råttan på repet.

Min enda utgångspunkt, oavsett omständigheterna i detta specifika fall, är att man skall hedra ingångna avtal vare sig dessa är muntliga eller skriftliga. Om så har skett i detta fall finns det uppenbarligen olika uppfattningar om där uppgifter står mot varandra. Återstår att se vilka svallvågor som kommer ur den här stormen.